Thursday, July 9, 2009

defying act


salam 1malaysia...
"PPSMI will be completely undone by 2012"
the statement broke not every living heart in malaysia,but broke every key to the door of future..think,,for one millisecond only why,why,why we need to re-convert science and mathematics to bahasa malaysia?
cliche answer,,"budak2 tak faham nak belajar bahasa inggeris ni..susah.."
hahaha,,funny or idiot?tell me..
Allah tak menjadikan hidup kita ni semuanya mudah..takkan semuanya nak disuapkan sampaikan berak pun nak dicucikan?saya akui bahawa bahasa malaysia merupakan bahasa ibunda yang kita tak mampu abaikan...but english is our key to the future..c'mon la..takan nelayan nak anak dia jadi bodoh nelayan jugak ikut jejak dia..sampai bila melayu nak duduk bawah je..?sedangkan Rasulullah juga ada mengatakan bahawa tangan yang diatas tu lebih baik dari tangan yang dibawah...sedarlah melayu..kita bukan hebat walau kita punya sejarah...kita masih melayu pada era sebelum DEB walau malaysia kita sudah maju..
think for another millisecond what its going to cost?
to the government,money to make to text book..
to the teacher,after 6 years,they had to teach back in bm..
to the kids,new books?lots more money
to the future?what future?
think,think,think,think,think...for 3 millisecond for all this..
government wake up,doubters shut up,student go up!!!
kalau inilah kali pertama sasterawan2 negara menentang dasar kerajaan,inilah kali pertama aku menentang pendirian sasterawan2 negara,,

bahasa malaysia akan terus menjadi kebanggaan rakyat malaysia,but english will save us from being left behind..adios.

1 comment:

Tukang Paw Nusan said...

aku sokong bro..
bagos pe math n science dlm english..
kalo nk cari fakta kat wiki pn senang.. eg kamiran vs integration..

n yg menentang tu sume sasterawan tua2.. try la tnye kte yg first batch ni paham ke tak.. kalo buat survey kat batch kte comfirm sume sokong ppsmi pe..

anyway bro.. mai nusan se??