Friday, November 26, 2010

respect.

"He who does not have the courage to speak up for his rights cannot earn the respect of others"


well,recently i was awaken(disedarkan la lebih kurang kan?) with one,well not a wrong one,but a debatable assumption about respect.

what i've learnt from the lesson Respect and Its Kind(RIK4302..kod direka khas.) is that it's earned and not given. slightly off from what i wanna say but the points are :
  • you don't get respect by showing gesture of respect.
  • you don't get respect saying it nicely.
but,
  • you get respect if anything you said is worth listening
  • you get respect if you stand on your feet and not others'

here's a story.
nak dijadikan cerita,
bapak aku ni takdela berbudi bahasa sgt...orang johor kate kasor la..bapak aku ni die kalau jumpe sape2 la orang baru kenal ke,orang dah lame kenal ke,sedare ke die akan panggil orang tu..KAU! so,ade la member aku cakap,kasarnya panggil kau2 je..tapi yang menjadikan cerita ini cerita,bila bapak aku start bercerita pasal ape2 je la..agama ke,politik ke,bola sepak ke,sejarah ke..sape2 je akan rase nak terpacak kat depan die sampai la die abis cerita..kau orang bayangkan la,tabligh datang umah aku nak berceramah,last2 bapak aku yang bagi ceramah kat diorang..aduh2,sampai ajak bapak aku ikut pegi bertabligh.mmg cantik la kalau bapak aku pegi pakai kain pelikat ngan baju pagoda je.hahakesimpulan nak bagitau kat sini,tak kesah la kau panggil orang tu ape pon..orang tua2 kau panggil makcik,pastu kau kutuk belakang gak takde guna nya respek tu..so,better kau panggil je la dgn ape yg kau rase selesa sebab aku taknak la bertambah mereka2 yg sangat PRETENTIOUS atau kasarnya HYPOCRITE kat atas dunia ni.

No comments: